Βελτίωση ενδιαιτημάτων

Διατήρηση και βελτίωση ενδιαιτημάτων, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των ειδών της άγριας πανίδας

Από τις βασικότερες αιτίες μείωσης της βιοποικιλότητας είναι :

•η υποβάθμιση, κατάτμηση και πολλές φορές απώλεια του ενδιαιτήματος ενός είδου

•η εκβιομηχάνιση της άσκησης παραγωγικών δραστηριοτήτων (αλιείας, δασοπονίας, κτηνοτροφίας, γεωργίας) οι οποίες πολλές φορές δεν συμβαδίζει με τις αρχές της αειφορικής διαχείρισης και 

•η ρύπανση των εδαφών, του νερού και της ατμόσφαιρας.

   Με τη γνώση ότι οι επιπτώσεις της υποβάθμισης ενός ενδιαιτήματος στα είδη της άγριας πανίδας απαιτούν άμεση και συλλογική δράση που θα καλύψει τα κενά που δημιουργούνται σε τροφή, νερό, θέσεις φωλεοποίησης και κάλυψης, ώστε να εξασφαλισθεί η επιβίωσή τους, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας έχει εντάξει σε έναν ετήσιο και σταθερό προγραμματισμό ενέργειες βελτίωσης ενδιαιτημάτων. 
Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σπορές, δενδροφυτεύσεις, κατασκευές ποτιστρών και ταϊστρών, με στόχο τον περιορισμό και την αναστολή πιθανών απωλειών της βιοποικιλότητας.

ΔΡΑΣΕΙΣ 

   Σύμφωνα με το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα " βελτίωσης ενδιαιτημάτων " της Κ.Σ.Ε., ο Κ.Σ. Δράμας πραγματοποιεί δράσεις για τη βελτίωση των βιοτόπων στην περιοχή ευθύνης του όπως : σπορές, δεντροφυτεύσεις, ρίψεις τροφής, κατασκευή ποτίστρων κ.ά.

   Για το 2012 με πρωτοβουλία των Κυνηγετικών Συλλόγων Δράμας, Δοξάτου και Καβάλας δαπανήθηκαν πόροι από το πρόγραμμα της βελτίωσης ενδιαιτημάτων της Κ.Σ.Ε. ύψους 2.000 ευρώ για την αντιμίσθωση της βοσκής στη Βάλτα Δράμας (Ντερίμτσεσμε), ώστε να μη βοσκηθεί έκταση 7.500 στρεμμάτων για ένα χρόνο και έτσι την καλοκαιρινή περίοδο να μείνει ανέπαφη η σιτοκαλαμιά και να παρέχει θέσεις κάλυψης και φωλεοποίησης στα εδαφόβια πτηνά (ορτύκια, σιταρήθρες κ.λπ.).

   Στις δράσεις βελτίωσης ενδιαιτημάτων εντάσσεται και η διανομή διάφορων σπόρων σε σακουλάκια, στα μέλη του Συλλόγου, για τη σπορά τους σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, με σκοπό την ενίσχυση σε τροφή της πετροπέρδικας, του λαγού και γενικότερα της άγριας θηραματοπανίδας.
Φυτεύσεις άγριων καρποφόρων δέντρων (καστανιές, καρυδιές, αγριομηλιές, αγριοαχλαδιές κ.ά.) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές με σκοπό, τη δημιουργία αλσυλίων και την ενίσχυση σε τροφή της άγριας θηραματοπανίδας.

   Στις 3/3/2013 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας δενδροφύτευση στην περιοχή Σιδηρονέρου Δράμας. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής που πραγματοποιούν οι κυνηγοί της περιοχής με τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου. Στη γιορτή παραβρέθηκε πλήθος κόσμου που έδειξε έμπρακτα τη συμμετοχή του στη δενδροφύτευση.

   Κατασκεύασε και τοποθέτησε 36 ταΐστρες, κατάλληλες για μεγάλα θηράματα (ελάφι, ζαρκάδι, αγριόχοιρο). Τροφοδοτεί τις ταΐστρες συνεχώς με τροφές, κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες.

 

No images found.

 


 

Ανακατασκεύη βρύσης Απρίλιος 2014

Με πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας πραγματοποιήθηκε ανακατασκευή βρύσης στην περιοχή Τζαμί. Για την επισκευή της χρησιμοποιήθηκε λάστιχο 300μ. με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών τους οποίους ευχαριστούμε θερμά και δεσμευόμαστε για ακόμα περισσότερες δράσεις στο μέλλον.

tzami

Δενδροφύτευση στο Δήμο Παρανεστίου

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας στα πλαίσια βελτίωσης των ενδιαιτημάτων προχώρησε μέσα στο Μάρτιο σε δεύτερη δενδροφύτευση, αυτή τη φορά στην περιοχή του Παρανεστίου, όπου φυτεύτηκαν μεταξύ άλλων και καστανιές.

Ρίψεις καλαμποκιού

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας συνεχίζοντας τις δράσεις για τη βελτίωση ενδιαιτημάτων στα διοικητικά όρια της περιοχής ευθύνης του, προχώρησε από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου 2014 σε ρίψεις καλαμποκιού σε προεπιλεγμένα μέρη. Οι ρίψεις πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια εθελοντών, τους οποίους ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά. Σκοπός είναι η τόνωση της τροφικής επάρκειας σε μια κρίσιμη αναπαραγωγικά εποχή.

Δενδροφύτευση 21-03-2014

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας , ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας "Η Άρτεμις" ,ο Δήμος Δράμας, το τοπικό συμβούλιο των Κουδουνιών και οι κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν στις 21 Μαρτίου σε δενδροφύτευση στην περιοχή της κοινότητας των Κουδουνιών φυτεύοντας δεντράκια σε μήκος 1200 μέτρων της περιφερειακής οδού του χωριού.
Η κίνηση πραγματοποιήθηκε με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων και θα συμβάλλει στην ανάπλαση της περιοχής αναδεικνύοντας το χώρο σε τόπο αναψυχής και περιπάτου.

Δενδροφύτευση στο Σιδηρόνερο Δράμας

Στις 3/3/2013 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας δενδροφύτευση στην περιοχή Σιδηρονέρου Δράμας. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής που πραγματοποιούν οι κυνηγοί της περιοχής με τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου. Στη γιορτή παραβρέθηκε πλήθος κόσμου που έδειξε έμπρακτα τη συμμετοχή του στη δενδροφύτευση.

No images found.